Sherpatrappa

Lyngdal har fått et nytt særdeles spennende besøksmål: Sherpastien. Og det er den eneste i sitt slag på Sørlandet. Aslak Eikeland, Harald Storaker og Karl Igland har vært primus motor til å få bygget en sherpasti i Lyngdal.

De er ikke helt i mål med prosjektet før til sommeren, men allerede nå er det svært mange som går stien og gleder seg storveis over den flotte naturen, de fine trappene og ikke minst den vidunderlige utsikten på toppen.

Bare i går var 12 mann på dugnad, så her er det mange som bidrar og gjengen er umåtelig fornøyd med sponsormidler på 500.000 fra Flekkefjord Sparebank, det gode samarbeidet med FOT (Flekkefjord og omegn turistforening), samt spillemidlene som de har fått fra Staten. Trioen som står bak er også svært takknemlig for den positiviteten de har blitt møtt med av grunneierne.

 

Lokal stein og langveisfarende sherpaer

Det er Lindland Maskin som har sørget for å finne tilveie fin stein. Hele 200 tonn stein går med til å legge hele sherpastien. 100 tonn er allerede lagt av 4 sherpaer i november måned og de siste 100 tonnene med stein skal sherpaene legge i mai. De kommer med hvert sitt spett og gjør en fenomenal jobb. Sherpaene som normalt sett arbeider i Nepal, der de bærer varer og er kjentmenn for fjellklatrere som bestiger verdens høyeste fjell Mount Everest. De har en helt ekstraordinær lunge og hjertekapasitet. De er ekstremt dyktige og bærer stein som den enkleste ting i denne verden. Hvert år sendes 100 sherpaer til Norge for å bygge stier hos oss og de tjener 30 ganger den lønna de har i hjemlandet. Pengene de tjener holder liv i 2-3 landsbyer i Nepal som er et svært fattig land. Derfor er jobbene i Norge svært ettertraktet for sherpaenen.

 

Dagsturhytte med vidunderlig utsikt, peis og bibliotek

På toppen av sherpastien planlegges det en stor 20 m2 dagsturhytte. Den kommer på plass til høsten. Fylkeskommunen og SR-bank gir en dagsturhytte i gave til alle kommuner på Sørlandet. I Lyngdal kommune settes denne opp på Vågefjell.

Hytten kan skilte både med hyggelig peis og bibliotek for barna. Fra starten av stien beveger du deg gjennom flott terreng, hvor du kan se hele 16 forskjellige tretyper, men hvor barlindskogen kanskje er den flotteste. På toppen har du nydelig utsikt over Rosfjord, Lyngdalsfjorden og Lyngdalssletta. Og stedet byr på en fin rundløype.

I Familiebyen Lyngdal både vil og våger vi.

Lyngdalby håper vi at Vågefjell og den fine sherpastien vil bli et eldorado for fastboende og hyttegjester og ikke minst en besøksmagnet for nye ferieturister i familiebyen Lyngdal.

God tur!